Eğitim Hakkında

DAFET’e Davet

Değerli
Öğretmenlerimiz,

Doğal bir olguyu anlama ve açıklama süreci problemlere disiplinlerarası bir bakışla yaklaşmayı gerektirmektedir. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de insanoğlunun gündeminde olan doğal afetler; açıklama, mücadele ve önlem alma bakımından disiplinlerarası işbirliği gerektiren konuların başında gelmektedir. “Afet Eğitiminde Yenilikçi Bir Yaklaşım: Disiplinlerarası Afet Eğitimi (DAFET)-Doğu Karadeniz isimli projede; öğretmenlerin, öğrenci rolüyle yer aldığı etkinlikler yoluyla, disiplinlerarası afet eğitim sürecinde etkin deneyimler yaşamaları sağlanacaktır. Bu sayede öğretmenlerin afet eğitiminde disiplinlerarası yaklaşımın önemine yönelik farkındalık kazandırmak ve disiplinlerarası bakış açısıyla afet eğitimine yönelik etkinlik tasarlama becerisi kazandırmak hedeflenmektedir. Ayrıca projenin öğretmenlerin afete hazırlık düzeylerini geliştirmesi beklenmektedir. Bu çerçevede farklı disiplinlerin, doğal afetler teması etrafında bir araya getirilmesi konusunda öğretmenlerin bilgi ve deneyimlerinin de artırılması öngörülmektedir. Doğal afetler konusu ilkokul ve ortaokulda; fen bilgisi, sosyal bilgiler ve hayat bilgisi gibi derslerde farklı yönleriyle ele alınmaktadır. Bu sebeple projeye 10 sosyal bilgiler, 10 fen bilimleri ve 10 sınıf öğretmeni (toplam 30 öğretmen) katılımcı olarak kabul edilecektir. Türkiye genelinden projeye katılım için başvuru alınacaktır. Proje etkinlikleri, Rize ilinde gerçekleştirilecektir. 5 gün sürecek etkinlik döneminde katılımcılar; sel, heyelan, taşkın, su baskını, deprem, erozyon gibi doğal afetlerle ilgili; işbirlikli öğrenme, deney, modelleme, atölye çalışmaları, gezi-gözlem, kayaç/toprak analizleri, drama, kodlama, arttırılmış gerçeklik, yapay zeka ve STEM eğitimi uygulamalarını grup çalışması şeklinde deneyimleme imkânı bulacaklardır. Gruplar projenin sonunda proje ekibinin rehberliğinde kendi disiplinlerarası afet eğitim etkinliklerini tasarlayıp ve sunacaktır. Böylelikle edinilen deneyim, bilgi ve becerilerin öğretmen ve öğrencilere yansıması teşvik edilecektir.

DAFET’te fen bilimleri, matematik, sosyal bilgiler, coğrafya, jeoloji, tarih, edebiyat, müzik, spor gibi disiplinlerin işbirliği öngörülmektedir. Projenin katılımcılar üzerindeki etkisini ve niteliğini belirlemek için planlanan ölçme araçları şu şekildedir: 1.Dasci Sonmez ve Gokmenoğlu, (2023) tarafından geliştirilen “Afetlere Hazırlıklı Olma İnancı” ölçeği, proje etkinlik döneminde ön test- son test olarak uygulanacaktır. Ölçekten elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edilecektir.

İlk ayağı 2020’de Trabzon Üniversitesi’nde, ikincisi 2022’de Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde yürütülen bu projenin üçüncüsü Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde yürütülmüştür. 

Sınıf, Sosyal Bilgiler ve Fen Bilimleri öğretmenlerinin ortak teması olan afet ve afet eğitimine yönelik disiplinlerarası anlayış ile hazırlanan projemizin katılımcıları da Sınıf, Sosyal Bilgiler ve Fen Bilimleri öğretmenleri olacaktır. Projenin etkinlik dönemini “21-25 Haziran 2024” tarihleri arasında Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde Muş ilinde gerçekleştirilecektir.

Projenin teorik temellerinde; disiplinlerarası bir konu olan ve her geçen gün farklı çeşitleriyle yüzleşerek beraber yaşamak zorunda kaldığımız doğal afetleri; doğru anlayabilmek ve doğru aktarabilmek için işbirliğine ihtiyaç duyduğumuz gerçeği yatmaktadır. DAFET Doğu Karadeniz kapsamında bu işbirliğinin gereği ve göstergesi olarak; mühendislik, coğrafya, tarih, fizik, kimya, biyoloji, matematik, müzik, görsel sanatlar, bilgisayar ve öğretim teknolojileri gibi birçok disiplinden temsil sağlayacak yetkin alan ve alan eğitimcisi bulunmaktadır. 

Bu sürecin katılımcı öğretmenlerimizde, farklı disiplinlerin nasıl bir araya getirilebileceği konusunda bilgi ve deneyimleri arttıracağı ve doğal afet okuryazarlığını geliştireceğini öngörülmektedir. Başka bir ifade ile disiplinlerarası işbirliğinden doğan gücün, öğretmenlerin disiplinlerarası öğretim algısını afet eğitimi teması üzerinden geliştirmesi beklenmektedir.

DAFET ekibi olarak “Afet Eğitiminde Yenilikçi Bir Yaklaşım: Disiplinlerarası Afet Eğitimi (DAFET Doğu Karadeniz)  isimli projede;

Afetlerin barındırdığı risk ve tedirginliği  disiplinlerarası işbirliği ve güvenle azaltmaya çalışmayı,

Doğal afetleri nasıl anlamamız, anlamlandırmamız ve aktarmamız gerektiği konusunda yeni fikirler edinmeyi,

DAFET III çatısı altına kurulacak işbirliği ve dostluk temelinde, yakın ve uzak vadede yeni proje fikirlerinin geliştirilmesini hedeflenmektedir.

        

 

 Proje Ekibi  Adına 

Doç. Dr. Kader BİRİNCİ KONUR

Proje Yürütücüsü